Rádi Vám pomůžeme s nákupem a to na čísle: 608 062 520 každý den mezi 9:00 - 18:00

Vše o bolesti kloubů, prevence a léčba

bolest kloubů-uvodni foto

S rostoucím věkem přichází více zdravotních úskalí a útrap, a mezi ty nejčastější se řadí bolest kloubů, které trápí každého druhého člověka v pozdějším věku. S přibývajícím věkem se bolest stupňuje, a proto je důležité ji začít řešit již v začátcích. Proč klouby bolí tak velkou část populace? A jak bolest nejlépe léčit? Připravili jsme malé shrnutí všeho podstatného okolo bolesti kloubů a navrhli jsme Vám ty nejlepší možnosti léčby.

Jak kloub funguje?

Kloub je pohyblivé spojení dvou nebo více kostí, které se uvnitř vazivového pouzdra dotýkají plochami pokrytými chrupavkou. Postupem času se tato spojení opotřebovávají, je tedy více než jasné, že pohybový aparát tak vyžaduje dlouhodobou péči, která preventivně zabraňuje vzniku zlomenin, zánětů a bolesti při pohybu kloubů.

Nejvíce lidé bolest cítí v oblastech jako je zápěstí, konečky prstů, boky a kolena. Klouby mohou být citlivější i při změně počasí nebo v průběhu nemoci jako je chřipka. Velký vliv na citlivost kloubů má také celková fyzická a psychická únava člověka.

Revmatolog

Příčiny bolesti kloubů

Jaké jsou ale reálné příčiny, které bolest kloubů způsobují? Ať už člověk za život sportoval málo či příliš, nebo má obézní postavu, od 40. roku života pocítí první bolesti většina z nás, a to kvůli celkové zátěži a tlaku, který jsme v kloubech po celý život vytvářeli. Následně nás trápí nemoci jako je revmatoidní artritida, artróza a dna.

revmatoidní artritida

První zmíněná choroba, revmatoidní artritida, je systémové autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vlastní části organismu, v tomto případě klouby. V těsném okolí kloubu dochází k zánětu, který ničí chrupavku a kost pod ní. Projevuje se především bolestivými otoky a ztuhlostí kloubů s jejich následnou deformací. Revmatoidní artritida se nedá zcela vyléčit. Cílem léčby je proto snížení aktivity nemoci, zpomalení vývoje ničivých kloubních zánětů a celkové mírnění bolesti.

Revmatoidní Artrida

Artróza

Artróza je onemocnění kloubu degenerativního charakteru, při kterém dochází k ničení kloubní chrupavky. Primárně za to může nedostatku základních stavebních prvků této tkáně a nadměrné kloubní zátěže. Chrupavka ztrácí svoji tloušťku, přestává být hladká a opotřebovává se, vinou čehož se kosti o sebe třou a odírají.

Na kloubech se navíc začínají vytvářet tzv. výrůstky. Všechny tyto změny vedou ke snížené pohyblivosti kloubů, bolestivý otokům a samozřejmě bolesti. Nejčastěji se artróza rozvíjí na nosných kloubech, tedy kyčlích a kolenou.

Jak je tedy nejlepší zhoubné bolesti kloubů léčit?

V první řadě byste se měli postarat o dostatečný přísun vitamínů a doplňků, které klouby vyživují. Jedná se především o glukosamin, vitamín C, vápník a hořčík. Pokud máte nadváhu, snažte se jí zbavit změnou jídelníčku a častějším pohybem, například ve formě plavání, které klouby zpevňuje.

Alternativním způsobem léčby může být i hydroterapie, což je léčba za pomocí tryskajícího proudu vody, která umí klouby uvolnit. Během této terapie na vás mohou čekat lázně, vířivky nebo speciální zábaly. Dalším z řešení jsou bylinky, a to ve formě extraktů, které se schovávají v přírodních mastech či gelech.

My máme nejlepší zkušenosti s gelem Herbal Balsam, který obsahuje bylinný extrakt z eukalyptu, mentolu, kafrového oleje a rozmarýnu. Tělo tyto protizánětlivé látky absorbuje do hlubokých tkání a díky zvýšené cirkulaci v místě bolesti se Vám rychle uleví. Pokud Však bolest přetrvává, nebo se v oblasti kloubních vazů objevují otoky, je nutné co nejdříve vyhledat odbornou pomoc u ortopeda.