Rádi Vám pomůžeme s nákupem a to na čísle: 608 062 520 každý den mezi 9:00 - 18:00

Nejčastější příčiny bolesti kolene

anatomie kolene

Trápí Vás bolest kolene? Pojďme se společně podívat a identifikovat nečastější příčiny bolesti kolenou, které můžou poukazovat na celou řadu problémů. Bolesti se nejčastěji rozdělují na bolesti v klidu, pro které jsou charakteristické chronické nemoci (jako je například artrida) a bolesti v pohybu, kdy většinou dochází k opotřebení kolene při sportovní aktivitě, nejznámější je běžecké koleno.

Koleno je největší a nejkomplexnější kloub v lidském těle a jeho bolest může postihnout kohokoliv, ale hlavně v jakémkoliv věku. Čím jsme starší, tím pravděpodobněji máme kloubní aparát opotřebovaný a dochází, tak mnohem častěji ke vzniku zlomenin, zánětů a bolesti při pohybu.

NEJČASTĚJŠÍ BOLESTI KOLENE

  • Bolest pod kolenem
  • Bolest od kolen dolů
  • Bolest kolene zezadu
  • Bolest kolene na vnitřní straně
  • Bolest kolene na vnější straně
  • Bolest čéšky

PŘÍČINY BOLESTI KOLENE

  • Zranění kolene
  • Opotřebení kolene
  • Nemoci kloubů a kostí
  • Nemoci pohybového aparátu

BOLEST NA VNITŘNÍ STRANĚ POD KOLENEM

Tato bolest je nejčastěji způsobena zvýšeným napětím svalů, které se na vnitřní straně kolene upínají. Ke zvýšenému napětí dochází ve spojitosti s poruchou kyčelního kloubu, špatné postavení pánve, nebo v krajních případech i při zablokovaných páteřních obratlů. S bolestí se většinou objeví i otok, který je snadno nahmatatelný.

BOLEST POD KOLENEM NA VNĚJŠÍ STRANĚ

Nejčastěji se bolest na vnější straně ozývá při takzvané blokádě hlavičky lýtkové kosti, a to v místě, kde se kloubí s kostí holení. Tento typ bolesti pociťují nejčastěji běžci. Tato blokáda je spojována s přetížením dvouhlavého stehenního svalu, který je závislý na správném postavení pánve a dobře zapojených břišních svalů

běžecké koleno

Stejný typ bolesti může pocházet z Iliotibiálního syndromu (ITBS). Tento syndrom se nejčastěji projeví otokem, pálením a bolestí na vnější straně kolene, a to při častém ohýbání kolenního kloubu. Při běhu, častém vybíhání schodů, plavání stylu prsa, nebo i vodním pólu. Jestli se jedná o ITBS můžete spolehlivě otestovat, a to ohýbáním kolene do 45° pokrčení, pokud ucítíte bolest, s velkou pravděpodobností máte v iliotibiálním traktu přetížení či zánět.

BOLEST NA HORNÍM NEBO DOLNÍM PÓLU ČÉŠKY

Bolest vyvolaná především dlouhotrvajícím tlakem a přetížením přímé hlavy čtyřhlavého svalu, kterou znají především cyklisté. Klíčová je zde míra tření a poloha čéšky v různých stupních flexe kolene. Na příklad při jízdě na kole dochází v kolenou k pohybu v rozsahu zhruba 5 – 120 stupňů.

bolest kolene při jízdě na kole

NEMOCI ZPŮSOBUJÍCÍ BOLEST KLOUBŮ

REVMATOIDNÍ ARTRITIDA

Zkráceně artrida či revma je autoimunitní onemocnění, které napadá klouby a vyvolává v nich chronický zánět. V těsném okolí kloubu dochází k zánětu, který ničí chrupavku a kost pod ní. Projevuje se především bolestivými otoky a ztuhlostí kloubů s jejich následnou deformací. Revmatoidní artritida se nedá úplně vyléčit. Cílem léčby je snížení aktivity nemoci a celkové zpomalení vývoje ničivých kloubních zánětů.

OSTEOPORÓZA

Neboli také postupné řídnutí kostí nejvíce ohrožuje lidi po padesátce, kterým ubývá kostní hmota. Kvůli nemoci ztrácí kosti vápník a celý pohybový aparát je tak náchylnější ke zlomeninám. Pacienti taktéž ve spojitosti s nemocí cítí bolest kolene zezadu.

osteoporóza

ARTRÓZA

Artróza je onemocnění kloubu degenerativního charakteru, při kterém dochází k poškozování kloubní chrupavky. Hlavní příčina je spojena s nedostatkem základních stavebních prvků tkáně a nadměrné kloubní zátěže. Chrupavka ztrácí svoji tloušťku, přestává být hladká a opotřebovává se, vinou čehož se kosti o sebe třou a odírají. Na kloubech se navíc začínají vytvářet tzv. výrůstky. Všechny tyto změny vedou ke snížené pohyblivosti kloubů, bolestivý otokům a samozřejmě bolesti, kterou pociťují hlavně lidé s vysokým věkem, nebo nadměrnou váhou. Nejčastěji se artróza rozvíjí na nosných kloubech, tedy kyčlích a kolenou.

Pro zmírnění bolesti doporučujeme vyzkoušet regenerační gel Herbal Balsam, který obsahuje čistě přírodní protizánětlivé látky jako je mentol, kafr, eukalyptus, nebo rozmarýn. Patentovaná formule zajišťuje rychlou absorpci gelu do kůže a hlubokých tkání, kde napomáhá ke zvýšené lokální cirkulace, a celkové ulevě od bolesti.