Rádi Vám pomůžeme s nákupem a to na čísle: 608 062 520 každý den mezi 9:00 - 18:00

Výron kotníku – první pomoc, léčba a prevence [3 cviky]

výron kotníku

 

Vymknutý kotník (distorze hlezna) je jedno z nejčastějších únavových zranění, a to nejen u sportovců. Při špatném došlápnutí, či upadnutí dochází k poškození vazů hlezenního kloubu. Jak vymknutý kotník poznáme, jak ho léčíme, a jaká je nejúčinnější prevence?

 

PŘÍZNAKY PODVRKNUTÍ KOTNÍKU

Ihned po úrazu se dostaví:

  • silná bolest
  • zvýšená citlivost (na dotyk)
  • otok
  • modřiny
  • omezená hybnost kloubu

PODVRKNUTÝ KOTNÍK NEBO ZLOMENINA

Podvrknutý kotník může být zaměněn se zlomeninou kotníku. V případě zlomeného kotníku je bolest mnohem silnější. Prakticky není možné se na nohu postavit. Typické je také praskání v kloubu. Pokud máte podezření na zlomený kotník, neprodleně navštivte lékaře.  

TYPY VYVRKNUTÉHO KOTNÍKU

Zranění dělíme do 3 kategorií dle stupně závažnosti:

1. Stupeň – vazy jsou natažené, kotník oteče. Kotník stačí pouze zatejpovat. Během 2-3 dnů dojde k výraznému zlepšení zdravotního stavu a hybnosti. Zotavení netrvá déle než týden.

2. Stupeň – vazy jsou natržené, hybnost nohy je omezená. Kotník je citlivý při zvýšené zátěži. Celková rekonvalescence trvá 4-5 týdnů.

3. Stupeň – vazy jsou přetržené a došlap končetiny není možný. Léčba obsahuje nasazení sádry po dobu 4-6 týdnů. Následně přichází na řadu rehabilitace.

 

léčba výronu kotníku

JAK LÉČIT PODVRKNUTÝ KOTNÍK

K úlevě ihned po úrazu kotník ledujte. Po pár minutách nohu zvedněte nad úroveň těla. Následně je vhodné kotník zafixovat elastickým obinadlem, ortézou či sádrou dle stupně závažnosti. Léčba zvrtnutého kotníku spočívá zejména v klidovém stavu ideálně na lůžku.

JAK DLOUHO SE LÉČÍ VÝRON KOTNÍKU

Délka léčby výronu kotníku záleží na závažnosti úrazu. Při natažení vazů trvá rekonvalescence týden. V případě jejich natržení 4-5 týdnů. Stejná doba čeká pacienta, pokud jsou vazy kompletně přetržené. Následně je však nutné počítat s dodatečnou rehabilitací.

Domácí léčba může obsahovat bylinné masti, či obklady s octem. Pro zmírnění bolesti doporučujeme vyzkoušet regenerační gel Herbal Balsam, který obsahuje čistě přírodní protizánětlivé látky jako je mentol, kafr, eukalyptus, nebo rozmarýn. Patentovaná formule zajišťuje rychlou absorpci gelu do kůže a hlubokých tkání, kde napomáhá ke zvýšené lokální cirkulace, a celkové úlevě od bolesti.

KOMPLIKACE PŘI NELÉČENÉM VÝRONU KOTNÍKU

V případě, že pacient nerespektuje klidový režim, se jeho stav může zhoršit. Léčba se prodlužuje a zvyšuje se tak riziko, že vazy mohou srůst nesprávným způsobem. Následkem pak může být špatně pohyblivá noha.

JAK SE DOSTAT ZPĚT DO TRÉNINKU

Do plného tréninkového režimu je důležité najet po zvolna. První dny po-té co vás bolest opustí, je nejvhodnější kotníkové vazy protahovat. Následně můžete začít kotník posilovat.

běžecké koleno

JAK POSÍLIT KOTNÍK (3 CVIKY)

OHÝBÁNÍ

Sedíme na židli, či stojíme. Pata nohy je na podlaze. Prsty chodidla se snažíme zvednout co nejvýše. V nejvyšší poloze vydržíme 1 sekundu, následně nohu uvolníme.

cvik ohýbání kotníku

KOTNÍKOVÁ ABECEDA

U tohoto cviku sedíme na židli. Nohy jsou natěžené. Patu chodidla necháme na zemi. Palcem postupně píšeme všechna písmena abecedy.

cvik kotníková abeceda

POSILOVÁNÍ KOTNÍKU S GUMOU

Sedíme na zemi, obě nohy máme natažené. Gumu, či elastický pásek napneme přes chodidlo (bez vůle). Prsty u nohou tlačíme opačným směrem. V poloze vydržíme 5 sekund. Následně chodilo uvolníme. Noha je sama nucena se vrátit do původní pozice.

cvik kotníku s gumou

JAK NA PREVENCI VYMKNUTÉHO KOTNÍKU

Ať už pravidelně sportujete či nikoliv, kotníkové vazy je vhodné protahovat pravidelně. Přímo před fyzickou aktivitou se ujistěte že máte kotník správně zafixovaný.

Snažte se omezit sportovním aktivitám, když jste unavený, či dokonce vyčerpaný (výron kotníku patří mezi jedno z nejčastějších únavových zranění).

Při běžné chůzi je klíčový výběr vhodné obuvi s pevným opatkem.

protažení kotníku