Rádi Vám pomůžeme s nákupem a to na čísle: 608 062 520 každý den mezi 9:00 - 18:00

Jak na tenisový loket – příčiny, příznaky a léčba [3 cviky]

 anatomie tenisového lokte

CO JE TENISOVÝ LOKET

Tenisový loket (epicondylitis lateralis humeri) je onemocnění šlach a svalových úponů, pomocí kterých se svaly připínají ke kostem.

Kvůli stereotypním a opakujícím se pohybům dochází k dlouhodobému přetěžování v místě, kde šlacha svalu přechází v kost.

Následně se ve svalech začnou hromadit odpadní látky, a postupně začne vznikat zánět.

Tento typ zánětu postihuje cca 3 % populace, a to především ženy a muže ve středním věku.

FORMY TENISOVÉHO LOKTE

AKUTNÍ FORMA TENISOVÉHO LOKTE

Akutní forma tenisového lokte vzniká při fyzicky náročné práci, či sportu při níž po nějaké době dochází k funkční poruše. Jde o celkové přetížení svalů a šlach v prakticky celé ruce, což se může projevit právě bolestí v oblasti lokte.

CHRONICKÁ FORMA TENISOVÉHO LOKTE

Chronická forma vzniká v delším časovém horizontu. Obvykle tak bývá, pokud obtíže přetrvávají déle než 6 týdnů. Bolest už může způsobovat nejen dlouhodobé svalové napětí v lokti, ale také toxickými, či metalistickými vlivy, nebo celkovou bakteriální infekcí v těle.

PŘÍČINY TENISOVÉHO LOKTE

Nemoc vzniká v důsledku nadměrného namáhání až přetížení svalů a šlach způsobené repetitivním pohybem. Nejčastěji se tak stává při fyzicky náročné práci, nebo při rekreačním sportu, kde nejčastější příčinou bývá nevhodná technika.

léčba tenisového lokte

JAKÉ AKTIVITY ZPŮSOBUJÍ TENISOVÝ LOKET

  • psaní
  • práce na zahradě
  • práce s myší u počítače
  • zednické práce
  • řemeslnické práce
  • instalatérské práce
  • řeznické práce
  • kuchařské práce
  • pekařské práce
  • sportovní aktivity, které zahrnují házení, či odpal raketou

PŘÍZNAKY TENISOVÉHO LOKTE

Hlavním příznakem je silná bodavá bolest na vnější straně lokte, která může vystřelovat až do oblasti ramene, předloktí, paže či prstů. Nepříjemná bolest se dostavuje i při úchopu či nošení břemen a v pozdější fázi i při zvednutí lehčích předmětů jako je hrnek.

Místo bolesti je oteklé a kůže je na dotyk teplejší než ostatní klouby.

tenisový loket komplikace

DIAGNOSTIKA TENISOVÉHO LOKTE

Diagnostika probíhá u lékaře, ale doma si můžete pomoci jednoduchým testem, tzv. stress testem třetího prstu. Pacient tlačí 3. prst postižené končetiny do natažení proti odporu, což vyvolá bolestivost v oblasti loktu.

tenisový loket

LÉČBA TENISOVÉHO LOKTE

Léčba tenisového lokte je komplexní a vyžaduje kromě léků i režimová opatření, aby se svalové úpony mohly zregenerovat.

ORTÉZA A KLIDOVÝ REŽIM

Základem zahájení léčby tenisového lokte je klidový režim, při kterém nedochází k namáhání lokte. Doporučuje se také fixace ruky vhodnou ortézou, případně epikondylární páskou. Proti bolesti pomáhají i pravidelné ledové obklady.

FYZIOTERAPIE A CVIKY

Správně zvolené cviky pomáhají obnovit a protáhnout svaly i jejich úpony. Využívají se manuální, ale i fyzikální terapie (ultrazvuk, elektroterapie, magnetoterapie, laser, termoterapie či kryoterapie).

DORNOVA METODA

Manuální terapie, při níž se klouby a obratle uvedou do správné polohy. Jedná se o bezpečnou masážní metodu, kterou však vždy provádí fyzioterapeut.

RÁZOVÁ VLNA

Jedná se o moderní způsob léčby pro oštěpařský a tenisový loket. Vysoce energetická fokusovaná rázová vlna proniká přímo do postiženého místa.

TEJPOVÁNÍ

K ošetření tenisového lokte existují také různé druhy kineziotejpingu. Aplikaci je ale vždy nutné konzultovat s odborníkem.

MASTI A GELY

Z řad mastí a gelů doporučujeme vyzkoušet regenerační gel Herbal Balsam, který obsahuje čistě přírodní protizánětlivé látky jako je mentol, kafr, eukalyptus, nebo rozmarýn. Patentovaná formule zajišťuje rychlou absorpci gelu do kůže a hlubokých tkání, kde napomáhá ke zvýšené lokální cirkulace, a celkové úlevě od bolesti.

BABSKÉ RADY NA TENISOVÝ LOKET

Mezi vyhledávané alternativní léčby patří cibulový a octový zábal. Na plátky nakrájenou cibuli přiložte na loket a obvažte bavlněným šátkem alespoň na dvě hodiny.

Zkusit můžete i obklad z octu. Na ten je třeba smíchat lžíci octa se sklenicí vody, do čehož následně namočte hadřík. Ten přikládejte na postižené místo.

PREVENCE TENISOVÉHO LOKTE

Vyhýbejte se náročným činnostem, které obsahují repetitivní pohyb. Pokud sportujete dbejte zvýšenou pozornost protažení před i po tréninku. U jakékoliv sportovní aktivity či fyzicky náročné práci nezapomínejte na dostatečnou regeneraci.

Po prvních projevech tenisového lokte je nutné omezit veškerou činnost, která způsobuje bolesti a co nejdříve navštívit lékaře.

CVIKY NA TENISOVÝ LOKET

SMR (SELF MYOFASCIAL RELEASE)

Self Myofascial Release je formou automasáže při které dochází k uvolňování trigger pointů pomocí masážních válců. Jde o manuální terapeutické ošetření měkkých tkání.

SMR tenisový loket

PRESURA PALCEM

V místě bolesti zatlačíme palcem po dobu cca 30 sekund, následně povolíme. Tímto cvikem nejdříve omezíme průtok krve a následně jej uvolníme. To způsobí odplavení škodlivin a metabolismu, které bolest způsobují. Cvik opakujeme třikrát.

Alternativním způsobem provedení cviku může být míčkování, kdy místo palce v místě bolesti přejíždíte masážním míčkem, či ježkem.

cvik na tenisový loket

PROTAŽENÍ

Druhou rukou zatlačte na zadní stranu ruky, abyste si ohnul zápěstí. Držte s vlastním tlakem po dobu 15 až 30 sekund. Poté změňte pohyb a protáhněte zatlačením přední strany ruky dozadu. Držte tuto pozici po dobu 15 až 30 sekund. Pamatujte, že při provádění těchto protahovacích cvičení by měla být paže rovná. Proveďte 3 sady.

FIXACE A TEJPOVÁNÍ TENISOVÉHO LOKTE

Předloktí ruky je volné, zápěstí ohnuté. Tejpy v této poloze vyměříme i aplikujeme.

Postup aplikace:

  1. Tejp vyměříme od lokte až po zápěstí a zaoblíme rohy.
  2. Kotvu tejpu nalepíme na hřbet ruky, zapěstí ohnuté a s velmi mírným tahem vedeme tejp k lokti. Kotvu dolepíme bez tahu a zažehlíme.
  3. Tejp vyměříme cca 10 cm dlouhý a ustřihneme tzv. V tejp, zaoblíme rohy.
  4. Kotvu tejpu nalepíme, předloktí natažené před bod bolesti. Jednotlivé vidličky vedeme v mírném tahu, lehce přizvedneme bříško svalu a nalepíme jednu a druhou stranu V tejpu. Nakonec zažehlíme.

 

tejpování tenisového lokte

KOMPLIKACE TENISOVÉHO LOKTE

Léčbu v žádném případě neoddalujte a nepodceňujte. V pozdějších stádiích může tenisový loket dokonce způsobovat vypadávání předmětů z ruky, případně se v ruce může ztrácet síla a cit.

OPERACE TENISOVÉHO LOKTE

Pro cca 5 % pacientů lékař navrhne chirurgický zákrok. Operace trvá 15 minut a je provedena v celkové, či lokální anestezii. Po zákroku je nutná 1denní hospitalizace.