Rádi Vám pomůžeme s nákupem a to na čísle: 608 062 520 každý den mezi 9:00 - 18:00

Vše o bolesti zad, prevence a léčba

Bolest zad, svalů a kloubů, herbal balsam, medikobio

Patří mezi nejznámější civilizační choroby, které trápí obyvatele především ve vyspělých západních zemích, jak už asi tušíte řeč je o bolesti zad. Téměř každý alespoň jednou pocítil, jak nepříjemně bolestivá mohou být zablokovaná záda. Bolest zad je v současné době nejčastější příčinou pracovní neschopnosti a co je horší, postihuje všechny věkové skupiny: děti, mladistvé, dospělé i seniory. Co stojí za příčinou a jak účinně bolestivá záda léčit?

Nejčastější příčiny bolesti zad

Pokud patříte mezi lidi, které trápí bolest zad, jistě víte, že se nejedná o nic příjemného. Pojďme se tedy společně podívat na nejčastější důvody, které z dlouhodobého hlediska bolesti pohybového aparátu způsobují. Hlavní příčiny vycházejí z nezdravého životního stylu a sedavého zaměstnání, přesněji se pak jedná o nedostatek pohybu, špatné držení těla, nadváhu, ploché nohy, nevhodnou matraci, nevhodnou obuv či opakované přetěžování specifické části zad silovým sportem či zaměstnáním. Ve finále jsou nejčastější pacienti lidé, kteří pracují v kanceláři, řídí nebo ti co zvedají těžká břemena na denní bázi. Věděli jste, že bolest zad pocítí za život až 80 % světové populace?

Jaké bolesti rozlišujeme?

Nejdůležitější částí zad je páteř, které je rozdělena na čtyři hlavní celky. Jednotlivě se jmenují křížová páteř, bederní páteř, hrudní páteř a krční páteř. Nejčastější bolest páteře je v bederní a krční oblasti zad, protože jsou nejvíce zatěžovány.

Bolest dělíme podle typu na akutní a chronickou. První zmíněná je náhlá a nečekaná. Objevuje se po větší zátěži nebo po prudkém pohybu, jako je vstávání či otáčení. Vyskytuje se u lidí nejčastěji, a to v bederní části zad.

Druhým zmíněným typem je bolest chronická, která se postupem času stane součástí života pacienta. Obvykle se tak mluví o bolesti, které přetrvává více jak 3 měsíce, následná léčba je velice komplikovaná, komplexní a časově náročná. U obou typů bolesti může pacienta doprovázet bolest hlavy, která je způsobena přetíženou krční páteří.

Blog - fotky (5)

Jak tedy bolavá záda léčit?

Nejprve je důležité zmínit proč bolest nastává. Jednoduše řečeno pohybový aparát těla je obalen svaly, ty pak svým zkrácením a oslabením způsobují bolest. Nejčastěji se vlivem špatného sezení zkrátí prsní svaly, zdvihače lopatek a horní části trapézového svalu, také se oslabí lopatkové a hluboké šíjové svaly. Ve výsledku se člověk začne hrbit, má předsunutou hlavu, ramena, ztuhnou mu svaly okolo krku a přestává přirozeně dýchat do břicha.

Pokud jste zvyklí svaly rozmasírovat jistě víte, že je pouze otázkou času, kdy se bolest vrátí. Je tedy nesmírně důležité najít a změnit návyky, které bolest způsobují a doplnit svůj všední život o více pohybu a protahování. Nejvíce můžeme doporučit plavání či jógu, které tělo nejen protáhne ale posílí všechny důležité svaly. Pro akutní i chronickou bolest pak můžete sáhnout i po přírodní léčbě ve formě gelu Herbal Balsam, který se absorbuje do hlubokých tkání a za zvýšené cirkulace léčí zasažené místo. Pokud máte sedavou práci v kanceláři, dělejte si přestávky na protažení, vyměňte jednou za týden kancelářskou židli a seďte na cvičícím balonu.

Jestliže bolesti přetrvávají i nadále je nesmírně důležité vyhledat odbornou pomoc ve formě fyzioterapie, která se zabývá léčbou pohybového aparátu lidského těla.